Tarifi mutfak proğramlarından esinlenip yaptım. Yapanlar bol kaşarlı, beşamel soslu, yağlı yapmışlardı ama ben daha hafif bir yemek olsun istedim. Zaten bütün yemeklerimin hafif olmasına dikkat ediyorum, öyle çok yağlı , ballı yemek sevenler için yavan gelebilir benim yemeklerim.
Malzemeler:
- 1 kg kadar lahana
- 250 gr kıyma
- 1 kuru soğan
- 1 kase sulandırılmış salça ( ben yazdan yaptığım menemen konservesi kullandım)
- 1 çay bardağı bulgur
- 1 çay bardağı ceviz içi
- tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon, nane
- yarım demet maydanoz
- 3-4 kaşık sıvı yağ
- 1 bardak süt (isterseniz yarısını yağ olarak kullanın)
- 2 yumurta
Yapılışı:
- doğradığım soğanı yağda kavurdum, kıymayı da katıp kavurdum.
- yarım kavanoz menemen konservesi kattım, tıkırdamaya başlayınca bulguru , tuzu, baharatları katıp ocağı da tencereyi de kapattım. Bulgur domatesin suyuyla kabaracak.
- kaynamış tuz attığım suda iri parçaladığım lahanaları yumuşayıncaya kadar haşladım, süzüp soğuk sudan geçirdim.
- süt ve yumurtaları karıştırdım.
- Tenceredeki içe kıyılmış maydanoz ve iri çekilmiş cevizi karıştırdım.
- haşlanmış lahanayı ikiye ayırdım.Kalın damarlarını kestim.
- yağladığım tepsiye sere sere yerleştirdim, her kata 2 kaşık sos döktüm.
- ilk kısım lahana bitince iç malzemesini yaydım, bu aşamada kaşar serpebilirsiniz. Sonra kalan lahanaları yine sos dökerek serdim. Karelere kestim, artan sosu üzerine döktüm.
- Altı, üstü kızarınca fırından çıkardım.
Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasın:)
Canım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Çok güzel görünüyor. Bence de az yağlılar daha güzel. Bazen annem bana hiç koymasan daha iyiydi kızım diye gülüyor ama ben de böyle seviyorum.
Sevgiyle kal.
Bülbülüm annen çok hoşmuş, bizi de böyle kabul etsin. Öpüyorum canım:)
Silçok beğendim canım.harika görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilteşekkürler canım:)
SilCanım, bu çok besleyici ve hafif bir börek. Protein, yağ ve karbonhidrat olarak çok sağlıklı bir dağılım bence.
YanıtlaSilNot ettim, ilk fırsatta yapacağım.
Teşekkür ederim canım.
Ellerine sağlık.
Sevgiler...
Heyyfim inşallah beğenirsin, şimdiden afiyetler olsun, çok teşekkürler. Sevgiler
SilBende sizin gibi az yağlı ve sağlıklı yemek yapıyorum.Yani bu benlik olmuş,ben lahanada bulguru hiç denemedim.Çok merak ettim.Elinize sağlık.
YanıtlaSilIhlamurcum bulgurla yapıp beğenirsiniz umarım, teşekkürler
SilTek tek sarmaktan daha kolay pratik, leziz görünüyor. Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilbaşak gerçekten pratik, klasik dolma içiyle bile oluyor.Teşekkürler
Silhiççç üstüme alınmadım :)
YanıtlaSilher ne kadar tombul dediysek o kadar da değil yani
Hafif bir lahana yemeği olmuş
tam benlik
eline sağlık canım
afiyet olsun
Alma zaten adaşım, çok teşekkürler.
SilNasıl da cezbedici. Lahana ile arası olmayan beni bile büyüledi. Hemen yapmam lazım :) Ellerine sağlık hamarat canımcım. Çok öpüyorum.
YanıtlaSilCanımcımm , tatlı arkadaşım teşekkürler:)
SilElif'ciğim, hiç duymadım ve görmedim.Hayret ettim.Lahana çok faydalıdır,bende dolması ve turşusunu hiç eksik etmem evden.Ama bu ilginç miş....Ötüm.
YanıtlaSilBloglarında güzelliği bu Siboş'um, karşılıklı birbirimizle bilgi alışverişi yapıyoruz. Sevgiler.
SilEllerine sağlık canım benim,
YanıtlaSilgörüntü süper eminim lezzeti de öyledir.
öpüyorum,
şeri...
Şeri, çok teşekkürler, öptüm.
SilMekke ufuklarından Allah nuruyla ümmetini selamlayan gül yüzlü nur peygamberimizin selam ve şefaatı üzerinize olsun hayırlı kandiller.
YanıtlaSilTeşekkür ederim size de hayırlı kandiller dilerim.
SilElinize sağlık, lahana böreği hiç tatmadım ama güzel gözüküyor, ben bunu peynirli maydanozlu yapsam da olur değil mi? sayfanızda Atatürk resmini görürgörmez takibe aldım sizi:) unutmadan afiyet olsun:)
YanıtlaSilHoşgeldiniz:) Paşamın resmi baş köşeye yakışıyor hani...
SilPeynirli denemedim ama inanın benimde aklımdaydı, neden olmasın ki.
Deneyip blogda paylaşacağım, o zaman belki bir miktar yağını artırabilirim.
Çok teşekkürler:)
Canım amin, senin kandilinde kutlu olsun.
YanıtlaSilEllerinize sağlık ben de geçen gün aynısını yapmıştım çok lezzetli oldu kandiliniz mübarek olsun sevgiler...
YanıtlaSilAciklamali anlatimlarin icin tesekkurler Yazilarin devamini bekliyorum.
YanıtlaSil